dinsdag 3 december 2013

VLADIMIR ILJOESJIN (1927-2010): De eerste mens in de ruimte?



Op 12 april 1961 verbaasde de Sovjet-Unie, na de lancering van de Sputnik, het Westen opnieuw. De kosmonaut Joeri Gagarin volbracht als eerste mens een reis door de ruimte en omcirkelde de aarde. Dit resultaat werd optimaal door de Russische propagandamachine benut. Gagarin maakte tournees door binnen- en buitenland. In de race om de superioriteit op het terrein van ruimtetechnologie, was eens te meer bewezen, dat de Sovjet-Unie veel verder was dan de Amerikanen. Het dreef de VS tot versnelde pogingen om eveneens een mens in de ruimte te krijgen.
Na de val van de Muur en het openstellen van de KGB-archieven, kwam er een geheel ander verhaal naar buiten. Alles wat het kosmonauternprogramma betrof, was strikt geheim en de politiek besliste over de publiciteit. Het was daarom al die jaren verborgen gebleven dat NIET Joeri Gagarin, maar Vladimir Iljoesjin de eer toekomt om de geschiedenis in te gaan, als eerste mens in de ruimte.
Vladimir Iljoesjin was de zoon van de beroemde vliegtuigontwerper Sergej Iljoesjin; een Held van de Sovjet-Unie. Hij had een belangrijk aandeel gehad in de overwinning op Nazi-Duitsland. Vladimir was een ervaren testpiloot, hield meerdere snelheidrecords. Hij had met een straalvliegtuig een hoogte van 29 kilometer gehaald. Vladimir lijkt dan ook prima te voldoen aan de propagandadoelen, die de Sovjets voor ogen hadden. Uit nu beschikbare documenten en gesprekken met getuigen, is duidelijk geworden, dat Vladimir Iljoesjin op 7 april 1961 als eerste ruimtemens is gelanceerd. De capsule zou drie rondjes om de aarde hebben gedraaid, om daarna in de dampkring terug te keren.
De capsule werd volledig vanaf de grond bestuurd. De kosmonaut had geen enkele invloed op zijn vlucht. Zijn enige zorg was om op tijd met een schietstoel de capsule te verlaten. Tijdens de vlucht is Vladimir Iljoesjon buiten bewustzijn geraakt. Hierdoor kon hij de capsule niet verlaten. De ruimtecapsule sloeg op de steppen te pletter. Wonder boven wonder overleefde Iljoesjin de ramp. In een officiële versie werd zijn ziekenhuisopname aan een auto-ongeval geweten. Later is hij naar een afgelegen ziekenhuis in China gebracht, waar hij een jaar werd verpleegd. De Sovjet-Unie kon een mislukking niet gebruiken en de poging werd verdoezeld. Vijf dagen later maakt Joeri Gagarin, een trouw partijlid, de eerste ruimtereis.
Maar critici stellen zelfs dit ter discussie. Tegen elke gewoonte in is de Sovjet-regering uiterst open over de lancering. Voor de ogen van de camera's kruipt Gagarin in de capsule. Maar heeft hij de tocht zelf gemaakt of werd er een andere kosmonaut gelanceerd? Er zijn geen opnames van de landing van Joeri Gagarin. Het gebied werd snel afgezet en omwonenden werden afgeschrikt.
Het was overigens niet ongebruikelijk dat er slachtoffers vielen tijdens het programma. Uit de documenten blijkt, dat zeker zeven kosmonauten de training niet hebben overleefd.
Is het leven met deze leugen Joeri Gagarin teveel geworden? Hij raakte aan de drank, verstoorde bijeenkomsten en schijnt zelfs Leonid Breznjev een glas champagne in het gezicht te hebben gegooid. In 1968 komt Gagarin bij een vliegtuigongeluk om het leven. Het onderzoek naar de ramp wordt geleid door Sergej Iljoesjin. Van de wereldberoemde kosmonaut Joeri Gagarin werd, volgens zeggen, slechts een vinger teruggevonden. Vladimir Iljoesjin, generaal in het Rode Leger, heeft altijd gezwegen en naar nu blijkt, de waarheid mee in het graf genomen.

Joeri Gagarin

"We will go to the moon .." John F. Kennedy
"We will go to the moon, this time to stay." George W. Bush

Geen opmerkingen:

Een reactie posten