maandag 2 december 2013


Bitcoin: Alles over de wispelturige digitale valuta

Bitcoin: Alles over de wispelturige digitale valuta

 
De bitcoin is steeds vaker in het nieuws. De koers van de digitale valuta kent forse pieken en dalen en steeg in november weer naar een recordhoogte van ruim 240 dollar. Maar wat is een Bitcoin eigenlijk en wat kan je ermee?
Het verhaal van de bitcoin begint in 2008, toen Satoshi Nakamoto een onderzoekspaper schreef waarin hij een digitale valuta met de naam bitcoin voorstelde.
Niemand had ooit van Nakamoto gehoord, maar wat hij had bedacht was revolutionair. Een valuta zonder centrale bank, zonder inmenging van overheden en zonder traceerbaar spoor.
Een bitcoin is eigenlijk gewoon een klein stukje code. Door middel van transacties kan een hele bitcoin, of een klein stukje ervan, worden overgedragen aan anderen.

Decentraal systeem

Hoe dat gebeurt is het ingenieuze aan bitcoin. Er is geen systeem dat centraal de transacties bijhoudt. In plaats daarvan wordt elke transactie doorgegeven aan het hele netwerk van mensen die bitcoinsoftware draait. Zo kan een bitcoin nooit twee keer worden uitgegeven, omdat het hele systeem 'weet' wat alle voorgaande transacties zijn geweest.
Met de bitcoinsoftware wordt de hoeveelheid bitcoins die in roulatie zijn bovendien ook vergroot. De software probeert door middel van een complex algoritme cryptografische puzzels op te lossen.
Zo is het aantal bitcoins inmiddels gegroeid tot zo'n 12 miljoen. Verwacht wordt dat omstreeks het jaar 2140 de laatste bitcoin wordt 'geperst' - dat is dan de 21 miljoenste.

Minen

Als de bitcoin-software een puzzel juist oplost, dan krijgt degene die de software draait een 'blok' bitcoins. Dit proces wordt ook wel het 'minen’ van bitcoins genoemd. Mede dankzij de stijgende koers van de bitcoin is minen een lucratieve bezigheid geworden.
Miners bouwen daarom kleine supercomputers met veel rekenkracht die bitcoins genereren. Onlangs becijferde persbureau Bloomberg dat dit proces inmiddels even veel energie verbruikt als 100.000 Nederlandse huishoudens.

Mysterie

In 2011 liet uitvinder Nakamoto voor het laatst nog iets van zich horen. Daarna verdween hij spoorloos. Zijn identiteit blijft een mysterie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten